Tjustad Keramik

Tjustad Keramik

Prova på att dreja i Uknadalen

Tjustad Keramik 2

Mitt i den vackra Uknadalen, vid den åttakantiga tvättstugan, ligger Tjustad gård. Här tillverkar och säljer vi bruksföremål i lergodskeramik, som skålar, muggar och fat. Vi ordnar helgkurser i keramik, där deltagarna får en inblick i hur man arbetar med lera och själva får framställa t.ex. egna skålar. På en helgkurs får man prova på drejning och olika tekniker att forma leran för hand.

Vi som jobbar i keramikverksta'n i Tjustad är Anne Karlsson och Ebba Karlsson (mor och dotter). Anne har varit keramiker på deltid sedan slutet av 60-talet, när hon utbildade sig på Capellagården på Öland. Det som hon gjort mest av under åren är en drejad ljuslykta. Den är en modell av den åttakantiga tvättstugan, som ligger mitt i Uknadalen vid Storån och är välkänd i bygden. Anne har även gjort offentliga utsmyckningar, t.ex. "Sagoslottet" som är en relieftavla i keramik som hänger på Västerviks sjukhus.

Så går det till i keramikverksta'n

Att tillverka föremål i keramik är, liksom många andra hantverk, en omständlig process. Först formar man leran på drejskiva eller för hand. När det gäller drejning är centreringen av lerklumpen den vikigaste (och svåraste!) delen. Har man inte fått leran på mitten av drejskivan resulterar det i att det blir en sned skål el.dyl.

Tjustad Keramik 4

När leran torkat lagom mycket ska man svarva av botten och kanske sätta dit ett öra om det är en mugg. Sedan måste skålen eller muggen torka minst en vecka innan det är dags för första bränningen i ugnen på drygt 1000 grader. Bränningen tar över ett dygn. Sedan är det dags att glasera så skålen/muggen får en blank yta. Slutligen bränner man en andra gång. Det är alltså många moment att gå igenom innan skålen eller muggen är färdig.

Vi tar även emot grupper som vill boka in sig för att få prova på drejning en kväll eller helg. Det kan vara arbetskamrater som vill hitta på något kul tillsammans eller ett födelsedagsfirande, en möhippa eller liknande.

TILLGÄNGLIGHET

Året runt.

FÖRETAG

Företag: Tjustad Keramik
Adress: Tjustad gård
Postadress: 590 98 Edsbruk
Land: Sverige
Telefon: 0493-50012
Webb: www.tjustad.se
Kontakt: Ebba Karlsson
E-mail: ebba@tjustad.se
GPS koordinater: N 58° 5.403', E 16° 20.413'

Tillbaka till aktiviteter